Herzele koopt stationsgebouw

Stationsgebouw Herzele (c)gemeente Herzele

Herzele, 26/09/2017 –  NMBS en gemeente Herzele  zullen op  woensdag 27 september 2017  de  offici ële akte ondertekenen voor de verkoop van het stationsgebouw van Herzele.

NMBS bezit veel gebouwen en terreinen die niet meer nodig zijn voor de openbare dienstverlening en in aanmerking komen voor een nieuwe invulling. Door de verkoop van het stationsgebouw aan de gemeente  kan het gebouw een nieuwe bestemming krijgen en blijven de wachtzaal en de toiletten toch toegankelijk voor de reizigers.

Van zodra het gemeentebestuur toegang heeft tot het gebouw zal  een weloverwogen keuze gemaakt worden over de herbestemming ervan. In het gemeentelijk magazine HZ werd al enkele maanden geleden een oproep gedaan aan de bevolking om hun idee voor het stationsgebouw mee te delen. Er kwam heel wat reactie. Enkele voorstellen van de inwoners: een broodjeszaak, vergaderzaal voor Herzeelse verenigingen, tentoonstellingsruimte, burgerparticipatie en museum.

Het bakstenen stationsgebouw van Herzele dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en is sinds 2009 vastgesteld als bouwkundig erfgoed. De loketten in het stationsgebouw van Herzele zijn sinds oktober 2012 gesloten. De reizigers kunnen hun vervoersbewijs kopen aan de biljettenautomaat of via de digitale verkoopkanalen van NMBS. De perrons in de stopplaats Herzele werden in 2010 vernieuwd. De gemeente Herzele huurt het stationsgebouw al sinds 2006 van NMBS en heeft al heel wat investeringen in het gebouw gedaan. Zo werden er nieuwe toiletten geïnstalleerd, de luifel vernieuwd en de wachtzaal opgefrist.

In Herzele vertrekt tijdens de week elk uur een S3-trein naar Zottegem, Brussel en Dendermonde, en een S-trein richting Oudenaarde. Vanaf 10 december 2017 rijdt deze trein vanuit Oudenaarde verder tot Kortrijk. Tijdens de spits stoppen er piekuurtreinen. In het weekend vertrekt er elk uur een IC-trein naar Brussel Airport-Zaventem en een trein richting Kortrijk en Oostende.

(foto gemeente Herzele)

X