Kurt De Smet nieuwe belleman Oudenaarde

Kurt De Smet - belleman

Oudenaarde, 28/09/2017 – Een professionele jury koos Kurt De Smet uit Etikhove als nieuwe belleman van Oudenaarde.

Sinds een aantal jaren kent het folkloristisch ritueel van een ‘belleman’ of stadsomroeper een heuse heropflakkering.  Ook Oudenaarde wou graag opnieuw invulling geven aan dit stukje levend erfgoed en ging daarom op zoek naar de meest geschikte kandidaat voor deze ceremoni ële functie.  “Na een oproep eerder dit jaar ontvingen we vier kandidaturen,” zegt burgemeester Marnic De Meulemeester, bevoegd voor toerisme. “Alle vier mochten ze hun kunnen bewijzen tijdens enkele praktische en theoretische proeven.  De beoordeling van de geleverde prestaties lieten we over aan een professionele jury van bellemannen uit verschillende andere steden en vertegenwoordigers van de diensten cultuur en toerisme, van de muziekacademie en van de cultuurraad.”

jury belleman

Het schepencollege volgde de aanbevelingen van deze jury en koos uiteindelijk voor Kurt De Smet. De jury loofde zijn techniek en expressie en was onder de indruk van zijn presence. Kurt is geboren en getogen in Oudenaarde maar woont momenteel in Etikhove. Hij mag zich voortaan officieel Oudenaards belleman noemen.

X