Gaat de Volkershouwbrug (E40 Westrem) definitief dicht?

unnamed (75)

Oosterzele-Wetteren, 29/09/2017 – In het Vlaams parlement heeft minister Weyts toelichting gegeven over de sluiting van de brug. Niet alleen zal ze niet meer te gebruiken zijn voor fietsers maar de brug zal ook worden afgebroken (ze was reeds sinds 2011 gesloten voor autoverkeer)… (HDK, foto’s L.A.M.P.)

Zes jaar na de eerste sluitingsdatum lijken vele lokale politici zeer verrast met deze beslissing. Blijkbaar brachten de initiatieven van de lokale politici i.v.m. het openhouden of vervangen door een fietsbrug weinig zoden aan de dijk.  Of er een nieuwe  voetgangers- of fietsbrug komt is nog de vraag…?

De gemeente Oosterzele verduidelijkt :

Nadat het bericht ons gisteren bereikte als zou de  gemeente  Oosterzele op de hoogte geweest zijn van de afbraak en niet vervanging van de Volkershouwbrug werden de verslagen van het overleg AWV/gemeentebesturen gecontroleerd en werd er  geen  vermelding over de  Volkershouw  terug gevonden. De administratie van Oosterzele bevestigt dat er geen koppeling gemaakt werd tussen de afbraak van de brug en het statuut van de N42.

unnamed (76)

Het is logisch dat de toekomstvisie van de brug door de beleidsinstanties van de Vlaamse Gemeenschap gekoppeld wordt aan het uiteindelijke definitieve statuut van de N42. Dat deze laatste geen statuut van autoweg krijgt, is een consensus tussen alle partijen.Dat laatste werd inderdaad besproken met de betrokken gemeentebesturen Oosterzele, Wetteren, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem.  Maar dat dit automatisch  betekende  dat de brug zou afgebroken worden en niet vervangen worden, werd niet besproken.  De optie dat er eventueel  een fietsersbrug kon komen, werd steeds meegenomen.

In de antwoorden  van minister Ben Weyts op schriftelijke vragen in februari 2016 en september 2017 wordt trouwens weergegeven dat de toekomst nog onzeker is. Het al dan niet openblijven voor fietsverkeer is afhankelijk van de financiering. Dit zou gebeuren in overleg met de betrokken gemeentebesturen.In elk geval ontkent het  gemeentebestuur van Oosterzele formeel op de hoogte geweest te zijn van de intentie tot afbraak. Het zou nuttig zijn om na te gaan of de gemeente Wetteren op de hoogte was.

unnamed (77)

Oosterzele kijkt dus uit naar verder overleg met AWV en zal ondertussen,  zoals vermeld op de gemeenteraad, een offici ële bevraging  organiseren in de betrokken wijk, dit in overleg met het gemeentebestuur van Wetteren.

Bron : Schepen van Openbare werken Oosterzele Christ Meuleman.

HDK – Foto’s L.A.M.P

X