European Disability Card in Lierde

_DSC6031

Lierde, 10/03/2018 –  Op de laatste gemeenteraad in Lierde liet Dina Verleysen, raadslid van de fractie Lierde 2012,  de raadsleden kennismaken met de European Disability Card en vroeg of de gemeente Lierde partner kan worden van dit project.   Het voorstel werd positief onthaald en zal ter goedkeuring op de agenda van de volgende raad komen te staan.

Met deze European Disability Card kunnen andersvaliden niet enkel bewijzen dat ze een handicap hebben, ze kunnen ook van tal van voordelen genieten zoals o.a. korting in musea, pretparken, sportclubs, cultuurcentra, toeristische verblijven of andere instellingen die partner zijn. Deze kaart kunnen ze ook in het buitenland gebruiken want ze krijgen dezelfde faciliteiten in de volgende zeven andere deelnemende  EU-landen: Cyprus, Italie, Malta, Sloveni ë, Roemeni ë, Estland en Finland.

Het aanvragen van deze kaart is tamelijk eenvoudig wist Dina, die zelf reeds een kaart heeft, nog te vertellen. “Mensen die ingeschreven zijn in het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap), kunnen de kaart digitaal aanvragen via  “mijn.vaph.be” of via FOD Sociale Zekerheid. Let wel op dat de European Disability Card enkel geldig is voor cultuur-, sport- en vrijetijds-activiteiten en dat ze dus in principe geen voordelen biedt in andere domeinen zoals bv. Openbaar vervoer. Ze vervangt ook de parkeerkaart niet. Onze fractie zal er zeker ook op aandringen dat als Lierde partner wordt binnen dit project er een korting aan alle activiteiten in Oc De Lier zal aan verbonden zijn en dat de gemeente er bij zijn clubs en verenigingen uitdrukkelijk zal op aandringen om hier ook aan mee te werken.”