Zwitserland cocaïneland en Barcelona cocaïnestad

Drugs

Algemeen, 10/03/2018 –  Met de komende zomervakantie in het vooruitzicht gingen we even snuisteren in de Europese statistieken over drugsgebruik.

Drugs en misdaad gaan samen. We bekeken de cijfers voor het gebruik van cocaïne. Die cijfers kwamen in 2017 tot stand na metingen uitgevoerd in het rioolwater een ideale en perfecte graadmeter. EMCDDA berekende het cocaïnegebruik uitgedrukt in aantal mg, per 1000 personen per dag. Ontnuchterende cijfers die tot nadenken stemmen als men op vakantie gaat.

De Europese drugsstad bij uitstek is Barcelona met 965,2 mg, daarna volgt het Zwitserse Zurich met 934,4 mg en verrassend op de derde plaats staat het Belgische Antwerpen met 822,9 mg. In Antwerpen is al geruime tijd een drugsoorlog aan de gang met brandstichtingen en beschietingen. Boom scoort ook opvallend hoog met 426,8 mg, of dit  kan in verband staan met Tomorrowland is koffiedik kijken. Brussel heeft een score van 373,8 mg, Oostende 145,1 mg en Koksijde 75,9 mg. Wel zeer onthutsend dat het mooie en rijke Zwitserland niet minder dan 5 steden telt bij de 10 steden waar het meest cocaïne wordt gebruikt. Het is vooral oppassen geblazen in de 5 volgende Zwitserse steden : Zürich, Sankt-Gallen, Genève, Bazel en Bern.

In veel Zwitserse toiletruimtes is er uitsluitend blauwe verlichting, een hulpmiddel tegen drugsspuiten ; blauwe licht laat niet toe om de aderen te vinden.

Freddy De Schuiteneer.