©Sophie Richez - 127 parkeerplaatsen op wandelafstand handelskern Vlnr Wouter VanDe Winkel, Tania De Jonge, Alain Triest, Marc Torrekens en Henri Evenepoel

Gratis parkeren op wandelafstand handelskern

Mallaardparking onderging ‘extreme make-over’

In Ninove opende het stadsbestuur de nieuwe stadsrandparking op de Mallaard. Met de parking komen er 127 comfortabele parkeerplaatsen bij op wandelafstand van de handelskern en drukke Pamelstraat-Nederwijk.

©Sophie Richez – Mallaardparking onderging ‘extreme make-over’

Schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen-Groen) is uiterst tevreden met het resultaat. “De oude parking werd nauwelijks gebruikt door een gebrek aan sociale controle en de slechte toestand van het terrein,” vertelt Vande Winkel, “met de ‘extreme make-over’ van het terrein zal het gebruik van de parking sterk toenemen. Dat hebben we zelfs tijdens de werken al mogen ervaren, want zowel de buurtbewoners als de bezoekers van de dinsdagmarkt vonden hun weg al naar de parking.”

Vande Winkels voorganger op Openbare Werken Henri Evenepoel (Open VLD), die het dossier in de steigers zette, vindt dat het resultaat er zeker mag zijn: “De asfaltering van de rijweg op de parking en de fors verbeterde sociale controle door de nieuwe verlichting en de betere zichtbaarheid maken dat de parking veel meer gebruikt zal worden dan vroeger het geval was.”

©Sophie Richez – Mallaardparking onderging ‘extreme make-over’, kostprijs 700.000 euro

De nieuw aangelegde parking wordt aan de uiterste punten van het terrein ook door twee extra toegangen voor de gebruikers ontsloten. “Op die manier verbeteren we de toegankelijkheid van de parking richting de handelskern en de nabij gelegen woonwijk rond de Pamelstraat-Nederwijk,” benadrukt schepen van Lokale Economie en Parkeren Alain Triest (Open VLD), “Dat beantwoordt aan het dubbele doel van de parking, als gratis stadsrandparking op wandelafstand van de handelskern en als buurtparking voor de wijk die een heel hoge parkeerdruk kent.” Triest is ook formeel: de parking is gratis en zal dat ook blijven: “Blijkbaar wordt dat gerucht verspreid, maar we hebben geen enkele intentie om de parking betalend te maken, ook niet in de toekomst. Dat zou ook helemaal ingaan tegen één van de doelstellingen, met name meer automobilisten warm maken om buiten het centrum te parkeren.”

©Sophie Richez – Oplaadpaal voor elektrische auto’s

Op de parking werden ook zes fietskluizen geïnstalleerd die de stad wil verhuren aan wie met de wagen naar Ninove komt werken maar ’s nachts een fiets wil stallen op de parking. Op die manier kan je als je in het centrum werkt gratis parkeren op de Mallaard maar met de fiets de laatste kilometer wil afleggen. “Handig voor wie de ochtendlijke zoektocht naar parking in het centrum wil vermijden en het gemak wil hebben om met de fiets snel een boodschap te doen tijdens de lunchpauze of na het werk,” vertelt Vande Winkel, “Of dat project succes zal hebben moeten we afwachten, maar het leek ons wel handig voor wie in het centrum werkt.”

©Sophie Richez – Experimentele fietskluizen
©Sophie Richez – Mallaardparking onderging ‘extreme make-over’