Testcentrum in Ninove: hoe gaat dat in zijn werk?

Sinds 16 september is er in Ninove een testcentrum voor COVID-19. Je kan er terecht als je getest moet worden op COVID-19. Dit kan door een doorverwijzing van je huisarts of de contact tracer. Je krijgt een persoonlijke code — gelinkt aan je rijksregisternummer — waarmee je je kan laten testen. Zonder deze code kan je je niet laten testen.

Testcentrum op volle toeren

Het testcentrum nam sinds de start tot 31 oktober al 2.366 testen af bij burgers. Er werden individuen getest, maar even goed ook groepen zoals klassen, sportploegen… Op piekmomenten zaten ze boven de 150 testen op één namiddag. Doordat de hogere overheid beslist heeft om asymptomatische mensen en reizigers uit rode zones op dit moment niet langer te testen is dit drastisch gedaald. Maar dit is tijdelijk, dus bereiden ze zich ondertussen verder voor. Burgemeester Tania De Jonge: “Ik ben heel tevreden dat we heel snel dit centrum hebben kunnen operationeel maken. Ik beschouw het als een kerntaak om hier alle ondersteuning te bieden. Na evaluatie hebben we steeds, kort op de bal, beslissingen genomen om de capaciteit te verhogen en het aantal uren en dagen voor testen uit te breiden. Ik ben dan ook ontzettend fier op alle mensen die hun steentje bijdroegen om dit centrum draaiende te houden.”

Waar moet je op letten als je naar het testcentrum komt?

Zorg dat je eerst contact hebt gehad met je huisarts of een contact tracer, zij bezorgen jou een persoonlijk testcode. Deze heb je nodig om een test te laten afnemen. Neem zeker je identiteitskaart mee, zorg dat je je eigen telefoonnummer en naam van je huisarts kent, zet een mondmasker op en hou voldoende afstand in de (eventuele) wachtrij. Als je getest bent, ga je rechtstreeks naar huis en blijf je in quarantaine tot je de uitslag hebt. Als deze negatief is, mag je terug buitenkomen. Als deze positief is, bespreek je de verdere quarantaineregels met je huisarts.

Het testcentrum bevindt zich aan het vroegere politiekantoor — onderwijslaan 75, 9400 Ninove.