Pop-ups moeten leegstaande handelspanden nieuw leven inblazen


Gent/Geraardsbergen. Vrijdag 19 november 2021 — In vijf Oost-Vlaamse gemeenten (Beveren, Eeklo, Geraardsbergen, Lebbeke en Temse) krijgen leegstaande handelspanden een tijdelijke invulling als pop-up. Het project van de Provincie Oost-Vlaanderen vangt zo twee vliegen in een klap: lokale startende ondernemers vinden een geschikt pand in het centrum én er is minder leegstand.

‘Dit pop-up traject is één manier om de commerciële leegstand terug te dringen. De stads- en dorpscentra blijven het kloppend hart van een gemeente en dus een ideale locatie voor handel en horeca. Het is dan ook logisch om de leegstand daar prioritair aan te pakken. En natuurlijk zijn ook de ondernemers met dit project gebaat. Op de Dag van de Ondernemer is dit voor hen een mooie extra stimulans’, gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Economie.

Vijf lokale besturen zijn geselecteerd om deel te nemen aan het project: Beveren, Eeklo, Geraardsbergen, Lebbeke en Temse. Samen met de Provincie gaan deze gemeenten op zoek naar de beste manier om het pop-up traject te verwezenlijken. Het is een begeleidingstraject op maat, wat betekent dat een begeleiding wordt opgezet die past bij de specifieke context en de beleidsaccenten van het lokaal bestuur. Dat kan op verschillende manieren: eigenaar-verhuurders en (startende) ondernemers actief matchen om tot een concreet winkelconcept en invulling te komen; via een wedstrijdformule ‘win je winkel’ de drempel om een fysieke handelszaak op te starten, verlagen; via een starterspremie het ondernemersklimaat bevorderen.

Dit pop-up-traject is een van de zes trajecten binnen het project ‘Onderneem Er Op Uit. Dit project wordt uitgevoerd door de Provincie Oost-Vlaanderen en heeft als doel om de dienstverlening van de Oost-Vlaamse steden en gemeenten aan hun lokale ondernemers te verbeteren. Het project wordt gefinancierd vanuit de Provincie Oost‑Vlaanderen (372 025,92 EUR), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (372 025,92 EUR) en het Vlaamse Hermesfonds (186 012,96 EUR).