Bedrijfsgilde ventileert ongenoegen over stikstofakkoord


Geraardsbergen. Vrijdagmiddag 17 juni verzamelde het bestuur van de bedrijfsgilde aan het Administratief Centrum te Geraardsbergen om hun bezwaren over het stikstofakkoord te overhandigen aan een delegatie van het schepencollege onder leiding van burgemeester Guido De Padt (Open Vld). In naam de bedrijfsgilde verwoordde Patrick Mertens – voorzitter van de Bedrijfsgilde – het ongenoegen en de ontgoocheling die bij heel wat landbouwers leven.

met dit voorliggend stikstofakkoord maken de landbouwers in Geraardsbergen zich zorgen over hun toekomst. Omdat er heel wat versnipperd habitatgebied afgebakend is in Geraardsbergen, hebben landbouwbedrijven al snel een ‘impact’ op het nabijgelegen habitatgebied. Om deze reden heeft de bedrijfsgilde van Geraardsbergen het openbaar onderzoek grondig bekeken en bezwaren geformuleerd.

‘De Vlaamse regering breekt in op bestaande vergunningen en afspraken, én zet landbouwers voor blok. Dit is waanzin!! en voor ons een onaanvaardbare contractbreuk. Door deze beslissing wordt de ondernemersdynamiek in de landbouwsector volledig gekraakt’, laat Patrick Mertens – voorzitter bedrijfsgilde – weten. ‘Plantaardig of dierlijk, groot of klein, bio of gangbaar, producerend voor niche of voor dagelijks voedsel … Bijna niemand wordt gespaard door wat er nu voorligt.’

Julien Borremans