Alexandra Remory niet langer gemeenteraadslid. ‘Ze blonk vooral uit door haar afwezigheid.’

Geraardsbergen. Alexandra Remory zit niet langer in de gemeenteraad. Ze was al een tijdje niet meer gedomicilieerd in Geraardsbergen, wat een voorwaarde is om te kunnen zetelen. In 2021 verliet ze de partij en ging als onafhankelijke zetelen. De gewezen Vlaams Belang-politica viel vooral door afwezigheid op. Gezien de logische volgorde van het aantal voorkeursstemmen, lijkt Guido De Lil haar opvolger, maar het is wachten op een bevestiging van de partij.

Alexandra Remory zit niet langer in de gemeenteraad van Geraardsbergen.  Remory woonde al een tijdje niet meer in Oudenbergstad en was er ook niet meer gedomicilieerd, wat toch wel een voorwaarde is om in de gemeenteraad te blijven zetelen. Officieel klinkt het dat de gewezen Vlaams Belang-politica niet meer aan ‘de verkiesbaarheidsvoorwaarden’ voldoet. De gemeenteraad zal volgende week dinsdag hoogst waarschijnlijk haar mandaat als vervallen verklaren.

Onafhankelijke
Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 trok Alexandra Remory als aanwinst de lijst voor het Vlaams Belang. De partij was goed voor ongeveer 8,9% van de stemmen. Als lijsttrekker haalde ze 484 voorkeurstemmen. Samen met Hans De Gent veroverde ze een zitje in de gemeenteraad. Het was geen geheim dat de samenwerking tussen de twee Vlaams Belang-mandatarissen van bij aanvang aan heel stroef verliep.

Begin januari 2020 kwam ze nog eens in de belangstelling toen ze het slachtoffer werd van vandalisme. De achterband van haar wagen werd stuk gestoken. Remory vermoedde kwaad opzet en legde bij de politie een klacht neer tegen onbekenden.

Alexandra Remory kon als fractievoorzitter haar draai niet vinden. ‘Ze blonk vooral uit door afwezigheid’, klonk het. Lang zou haar engagement in het Vlaams Belang niet duren. In augustus 2021 gooide ze de handdoek in de ring. Ze verliet het Vlaams Belang en ging als onafhankelijke zetelen. ‘Ik voel mij al geruime tijd niet meer thuis in het Vlaams Belang Geraardsbergen. Het gebrek aan ‘politieke’ steun, respect en interne conflicten laten een wrange smaak bij mij na’, liet Alexandra Remory weten.

Guido De Lil
Binnen het Vlaams Belang was men ook op Alexandra Remory uitgekeken. ‘De samenwerking met Alexandra ging sowieso stopgezet worden. Na onze doorstart is er binnen de visie van het Vlaams Belang Geraardsbergen sowieso geen plaats meer voor Alexandra’, liet voorzitter Joeri Geeraerts toen optekenen.

Ook nadien liet Alexandra Remory als onafhankelijke weinig tot niets van zich horen. Tijdens de gemeenteraad bleef haar zitje steevast leeg. Wie haar binnen de gemeenteraad opvolgt, is door het Vlaams Belang nog niet gecommuniceerd, maar als we naar het aantal voorkeurstemmen kijken dan is Guido De Lil de logische opvolger. Met zijn 210 voorkeurstemmen eindigde hij na Hans De Gent op de derde plaats.

Julien Borremans