Go! atheneum wint B-Photonics cup met zelfregulerende smart bloempot

Geraardsbergen. De Deltaleerlingen van het derde en vierde jaar, die het keuzevak STEM-engineering volgen, wonnen de B-Photonics Cup. Deze wedstrijd is een wetenschappelijk en educatief initiatief van B-PHOT Brussels Photonics van de Vrije Universiteit van Brussel, in samenwerking met Colruyt Group Technics. Onze jonge leerlingen moesten ‘een gadget van de toekomst’ ontwikkelen met een klemtoon op de sleutelrol van fotonica. Met de hulp van vakleerkrachten mevrouw Pattyn en de heren Van Neyghem en Keustermans ontwikkelden ze  een slimme bloempot die water geeft als het nodig is en via een lichtsensor ook voor extra licht zorgt als de gordijnen bijvoorbeeld gesloten blijven.

‘Wat een heerlijk gevoel. Ons team heeft er enorm hard aan gewerkt en zowel de leerlingen als leerkrachten hebben er veel vrije tijd voor opgeofferd. In de technieklokalen van onze school gingen we aan de slag met de specifieke richtlijnen van deze wedstrijd. Je moest programmeren, een lasercutter gebruiken en er moest een belangrijke rol voor fotonica zijn’, weet mevr. Pattyn. ‘Onze leerlingen mochten zelf een onderwerp kiezen en kozen voor ‘de bloempot van de toekomst’, of de smart-bloempot zoals we hem zelf zijn gaan noemen. De bloempot heeft een vochtscanner die water geeft als het nodig is en kan via een lichtsensor ook het licht regelen. Alle informatie over de hoeveelheid water en licht kan je ook aflezen op een LCD-scherm’, vullen de andere leerkrachten aan.

‘Er werd geprogrammeerd in Arduino, we hebben een 3D-maquette gemaakt en op 8 mei moesten we na een rondleiding in het distributiecentrum van ColruytTechnics ook een presentatie geven aan de juryleden van Colruyt en VUB. De jury was heel tevreden met onze inzet en ons mooie eindresultaat en dat heeft ons dus deze prestigieuze prijs opgeleverd. We zijn heel fier en onze leerlingen wonnen ook allemaal een bon ter waarde van 130 euro voor de Colruytgroep.’

Het GO! atheneum Geraardsbergen is heel fier op de prestatie van de jonge Deltaleerlingen Artémise, Yaron, Andreas, Inez en Ysaline en begeleiders Pattyn, Keustermans en Van Neyghem en blijft inzetten op extrascolaire initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van vaardigheden en kennis.

Julien Borremans