Munte viert jacht en herfst

DDL munte herfst en hubertus viering (7)

Munte, 29/09/2017 –  3 november is de naamdag van Sint-Hubertus, de patroonheilige van de jacht. In heel wat gemeenten in Vlaanderen worden in de weken voor en na deze datum vieringen ter ere van Hubertus gehouden. In de Merelbeekse deelgemeente Munte is dat traditioneel op de tweede zondag van oktober, dit jaar op 8 oktober. (DDL)

Herfst in Munte

De Sint-Hubertusviering in Munte heeft plaats in de Sint-Bonifatiuskerk en bestaat intussen al zo’n negenendertig jaar. De viering wordt opgeluisterd door de Jachthoornblazers “Rallye Westrode” en er is een broodjeswijding.  Na de dienst kan elke aanwezige een stukje gewijd brood krijgen, dat kan doorgespoeld worden met een druppel. Aansluitend is er de traditionele paardenwijding, waarbij sint-hubertusvaantjes uitgereikt worden. Na de wijding kunnen ruiters deelnemen aan een paardenwandeling; voor gewone wandelaars is er een herfstwandeling.

Sint-Hubertus

Sint-Hubertus van Luik was een excellente jager, die aan het hof van Pepijn van Herstal diende. Toen zijn vrouw overleed, besloot hij zijn leven in dienst van God te stellen. Op afbeeldingen van Hubertus is vaak ook een hert te zien. Een verklaring daarvoor is te vinden in de legende over Hubertus die op Goede Vrijdag op jacht ging. Terwijl alle mensen naar de kerk gingen, trok Hubertus er met zijn vrienden op uit. Op het moment dat zijn vrienden even niet in de buurt waren, verscheen een hert met een kruis in het gewei. Hubertus hoorde ook een stem, die hem vroeg waarom hij zijn tijd zo verdreef. De stem gebood hem voortaan niet meer op dieren, maar op mensen te jagen. Hubertus trok hierna naar Maastricht om de bisschop te vragen wat God van hem verlagde.

Programma

10.30  Sint-Hubertus viering in de  Sint-Bonifatiuskerk   op geluisterd door Jachthoornblazers “Rallye Westrode” met broodwijdeing

11.15 paardenwijding en vertrek wandeling

12.30 zaal oc rustpoel kaas en wijn maaltijd vooraf inschrijven, De Muntenaar, tel. 09-362.70.43.

15.00 herfstwandeling opgeluisterd door de    Jachthoornblazers “Rallye Westrode”

14.30-17.30 tentoonstelling Marc Sleen en Munte in de kerk

(Tekst en foto’s Danny De Lobelle)

 

X