Burgemeester Johan Van Durme misnoegd met boete van GBA

De Geschillenkamer van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) gaf vorige week voor het eerst een boete en een berisping aan een burgemeester. Uit documenten die Belga kon inkijken blijkt dat de inbreuk op de Algemene Verordening Gegevensbescherming gepleegd is door burgemeester Johan Van Durme. Burgemeester Van Durme betreurt de betichting en opteert om verdere stappen te nemen.

Uit een interview met de desbetreffende burgemeester blijkt dat de boete is ontstaan naar aanleiding van een mail geadresseerd aan een koppel. Het koppel had een aanvraag voor een verkavelingswijziging ingediend. Na een overleg met het departement grondgebiedszaken bleek dat een dergelijke verkavelingswijziging niet mogelijk was. Het koppel wou een persoonlijk gesprek met burgemeester Van Durme. Tijdens het gesprek stuurden ze aan op een herziening van de verkavelingswijziging. Burgemeester Johan Van Durme ging hier echter niet op in. Het tijdperk van de oude politieke cultuur, waarin grondgebiedszaken via de politiek worden behandeld, is immers lang voorbijgestreefd. Naar aanloop van de verkiezingen werd naar hetzelfde koppel een electoraal bericht gestuurd. Omwille van de korte tijdspanne tussen de aanvraag van de verkavelingswijziging en het electoraal bericht, alsook het afzendadres van het bericht, wordt het bericht gedefinieerd als ‘een ernstige inbreuk op de privacy’.

‘Ik ben altijd eerlijk geweest met mijn burgers. Dat verklaart waarom ik sinds 2001 burgemeester ben. De burgers herverkiezen geen charlatan, zij weten maar al te goed wie ik écht ben. Ik vind het jammer dat mijn eerlijkheid en nabije contact met de burgers wordt bestraft. Dit gaat duidelijk om een wraakoperatie die op mijn hoedanigheid als persoon is gericht. De oppositie pikt hier gretig op in en wil mij in een slecht daglicht stellen. Mijn partij heeft 12 zetels kunnen bemachtigen, hiermee heeft ze 4 zetels meer dan de grootste oppositiepartij. Ik wil graag een inhoudelijk verhaal voor Oosterzele schrijven. De politieke en mediatieke spelletjes hebben enkel nadelen voor de Oosterzelenaren. Ik ga met mijn advocaat overleggen over mogelijke juridische stappen. Ik betreur deze situatie ten zeerste en wil niet gestraft worden voor mijn eerlijkheid.’ getuigt Burgemeester Johan Van Durme.