Op 4 mei 2022 herdenkingsplechtigheid voor de gecrashte Lancaster DX-P W4234 te Kakebeke (Lierde).

80 jaar nadat deze Lancaster neerstortte in Lierde organiseren de gemeente Lierde en History Wings een herdenkingsplechtigheid ter nagedachtenis van de bemanning.

Op 21 december zal het 80 jaar geleden zijn dat een Lancaster DXP W4234 van 57 Squadron RAF, onderweg naar een missie in Duitsland, boven Steenhuize geraakt werd door het boordgeschut van een Duitse Messerschmitt. Het toestel stortte neer op het gehucht Kakebeke te Sint-Maria-Lierde. Zes van de zeven bemanningsleden overleefden de crash niet. De zevende werd gekwetst door de Duitsers weggevoerd en bracht de rest van de oorlog in gevangenschap door.

Op woensdag 4 mei om 12u wordt door het gemeentebestuur en History Wings een herdenkingsplechtigheid georganiseerd aan het herdenkingsmonument, gelegen aan de Kapellestraat, Sint-Maria-Lierde. Iedereen is welkom op deze plechtigheid.

Programma:

Flypast BBMF Lancaster

Verwelkoming – Marching in 57 Squadron

Toespraak door burgemeester Soetens

Toespraak Matthias Diependaele, Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed

Toespraak 57 Squadron RAF Association

 Evocatie bemanning – kransen – nationale hymnen

 Toespraak 57 Squadron RAF Exhortation Last Post

De plechtigheid zal worden bijgewoond door de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Australië. Ook de Belgische luchtcomponent van Defensie zal vertegenwoordig zijn.

Door deze herdenkingsplechtigheid zal er op 4 mei tussen 9u en 14u een parkeer- en rijverbod gelden in de Kapellestraat. De nodige borden zullen hiervoor tijdig worden geplaatst. Wie graag de plechtigheid wil bijwonen kan zich parkeren op het Dorpsplein.

foto Lancaster van neico via Pixabay

Lees ook : 

https://www.nuus.be/2018/12/18/herdenkingsplechtigheid-met-iets-wrange-nasmaak/

https://www.nuus.be/2020/11/16/oorlogsmonument-op-kakebeke-is-aan-herstelling-toe/

X