Gemeenteraadslid Alexandra Remory stapt uit het Vlaams Belang


Alexandra Remory samen met Ninoofs stemmenkanon Guy D’haeseleer


Geraardsbergen. Gemeenteraadslid Alexandra Remory (40) verlaat het Vlaams Belang en zal voortaan als onafhankelijke in de gemeenteraad zetelen. ‘Ik voel mij al geruime tijd niet meer thuis in het Vlaams Belang Geraardsbergen. Het gebrek aan ‘politieke’ steun, respect en interne conflicten laten een wrange smaak bij mij na’, laat Alexandra Remory weten. ‘De samenwerking met Alexandra ging sowieso stopgezet worden. Na onze doorstart is er binnen de visie van het Vlaams Belang Geraardsbergen sowieso geen plaats meer voor Alexandra’, laat Joeri Geeraerts – voorzitter Vlaams Belang Geraardsbergen – in een reactie weten.

Gemeenteraadslid Alexandra Remory verlaat het Vlaams Belang en zal voortaan als onafhankelijke in de gemeenteraad zetelen. ‘Ik voel mij al geruime tijd niet meer thuis in het Vlaams Belang Geraardsbergen. Het gebrek aan ‘politieke’ steun, respect en interne conflicten laten een wrange smaak bij mij na’, laat Alexandra Remory weten.

Stroeve samenwerking
Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 trok Alexandra Remory de lijst voor het Vlaams Belang. De partij was goed voor ongeveer 8,9% van de stemmen. Als lijsttrekker haalde ze 484 voorkeurstemmen. Samen met Hans De Gent veroverde ze een zitje in de gemeenteraad. Het was geen geheim dat de samenwerking tussen de twee Vlaams Belang-mandatarissen heel stroef verliep.

De onvrede over de interne gang van zaken van de plaatselijke afdeling en de stroeve samenwerking met een aantal leden van het bestuur, werden Alexandra te veel. Ook verwijst Alexandra Remory naar de dood van haar vader en de manier hoe daar intern mee werd omgegaan. ‘Dat was beneden alle peil’, reageert ze. ‘Er was geen ruimte meer om op een positieve manier samen te werken.’

Alexandra Remory benadrukt dat er binnen de partij voldoende pogingen zijn ondernomen om de brokken te lijmen, ‘maar wat baat een kaars en bril als de uil niet wil zien.’ ‘De enige uitweg die nog overbleef, was de partij te verlaten’, verklaart Remory.

‘Ik zal tot het eind van deze legislatuur naar eer en geweten mijn mandaat afwerken. Met pijn in het hart neem ik dan ook de beslissing om afscheid te nemen van het Vlaams Belang, waarvan het gedachtegoed op nationaal en Vlaams niveau mij erg genegen is, maar waarvan de uitvoering in Geraardsbergen door enkele personen totaal teniet wordt gedaan ‘, laat Alexandra Remory in een schriftelijke reactie aan de afdelingsvoorzitter van het Vlaams Belang weten.

Intussen werden de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur van de stad Geraardsbergen op de hoogte gebracht van het feit dat Alexandra Remory als onafhankelijke zal zetelen. ‘Een overstap naar een andere partij, is momenteel niet aan de orde.’

Sowieso geen plaats meer voor Alexandra
‘Alexandra houdt blijkbaar de eer aan zichzelf. De samenwerking met Alexandra ging sowieso stopgezet worden. Na onze doorstart is er binnen de visie van het Vlaams Belang in Geraardsbergen sowieso geen plaats meer voor Alexandra. U kan de lijst met aanwezigheden op gemeenteraden en commissies zelf raadplegen en over oordelen’, reageert Joeri Geeraerts. ‘Het Vlaams Belang vraagt dat Alexandra haar mandaat dat ze dankzij de Vlaams Belang-kiezers kreeg, aan de partij teruggeeft.’

‘Hoe dan ook trekken wij in 2024 met een volledig vernieuwde ploeg naar de kiezer waarbij wij het vertrouwen van de kiezer alvast niet zullen beschamen door uit te blinken in afwezigheid’, besluit Joeri Geeraerts.

Julien Borremans